Létáme pouze malé balony- pro vaše pohodlí max. 6 až 8 osob.

AKCE 4190 Kč / osoba. V ceně: PIKNIK po letu, dárek na památku, GPS záznam trasy, FOTO z letu.

30.11.2019

PŘEHLED: Podívejte se na nejkrásnější místa České republiky pro let balónem. Jak si správně vybrat lokalitu pro let balonem?

Strávili jsme celou jednu sezónu s pilotem balónu Jánem Michelem a během ní jsme si vytipovali ta nejkrásnější místa v České republice pro let balónem. Let balónem je jedním z nejromantičtějších zážitků, které člověk může dopřát sám sobě nebo těm, které má rád. Jak si správně vybrat lokalitu pro let? Je lepší letět nad svým městem nebo nad přírodou?

Jaro, léto, podzim nebo zima? Ráno nebo večer?

Že jde jen o sezónní záležitost? Určitě ne. Balónem se dá létat celý rok a takový zimní let má opravdu něco do sebe. Nejlepší čas na létání je však od května do září. V těchto měsících panuje nejstabilnější počasí, které je pro let balónem důležité.
Lety, které jsou realizovány po zbytek roku, však mají také své kouzlo a jsou výjimečně krásné. Na pilotovi potom je, aby vybral příjemné podmínky vhodné k letu. Vítr by měl foukat o rychlosti do čtrnácti kilometrů v hodině bez bouřkových tendencí nebo větrných nárazů.
Často se lety balónem realizují asi hodinu a půl po východu slunce nebo naopak k večeru, hodinu nebo dvě před západem. „Důvodem je termika ze sluníčka. Naopak v zimě můžeme létat klidně během celého dne,“ uvádí pilot balónu Ján Michel.

Město nebo příroda?

Pro první let balónem platí, že je vzduchoplavci tak trochu jedno, zda poletí nad městem, které zná nebo nad krásnou přírodou, jejíž taje zatím nepoznal. „Jde o to, že poprvé člověk vnímá často pouze ten pocit vznášení se ve vzduchu. Lidé obecně velmi kladně reagují na klidné stoupání a úžasné ticho v balónu,“ vysvětluje Janko.
Otázka tedy zní, město nebo příroda? „Nad městem je skvělé letět, pokud jej znáte a máte k němu vztah. Balónem město přeletíme za nějakých deset až třicet minut a potom už se můžeme kochat okolní přírodou,“ říká Janko.

Inspirujte se ve fotogalegii ZDE. Líbí se vám město, přehrada či hrad?

Nejkrásnější místa v České republice

Česká republika je ideálním místem pro balónové létání, a to i ve světovém měřítku. U nás je totiž k vidění téměř vše, můžeme vidět hrady a zámky, řeky, lesy, louky, pole, vesnice a statky, které k nim náleží, ale také krásné rybníky a na horizontu se často rýsují hory. „Samozřejmě existují lokality, nad kterými létáme častěji a o kterých víme, že jsou sázka na jistotu,“ přesvědčuje Ján Michel.
Nádherných lokalit je v České republice několik, což zkušený pilot potvrzuje: „Úplně nejkrásnější jsou hory, ale velice oblíbené jsou hrady a zámky nebo již zmíněná města, ke kterým lidé mají vztah.“ Mezi ta nejkrásnější místa pro balónové létání patří Český ráj, Šumava, Pálava, Karlštejn, Bouzov a vodní nádrže, například často opomíjené Žlutice.

Soukromý let balonem nebo přelet vašeho města? ZDE naleznete různě druhy a nabídky letů.
 

PŘEHLED: Podívejte se na nejkrásnější místa České republiky pro let balónem. Jak si správně vybrat lokalitu pro let balonem? - fotogalerie

PŘEHLED: Podívejte se na nejkrásnější místa České republiky pro let balónem. Jak si správně vybrat lokalitu pro let balonem? - videa

Tento článek je starší než dva roky a je možné, že je neaktuální. Nové články naleznete zde.